Lantbruk – så hanteras momsen
Momsfrågor i lantbrukssektorn kan vara kniviga och behovet av rådgivning är stort. Resultat har vänt sig till skattejuristen Fredrik Rosén för att få svar på några av de vanligaste frågorna. Tillsammans med Pär Börnfors och Jan Kleerup, Svalner Skatt & Transaktion, har han skrivit boken Lantbruket och momsen.
Vad är så speciellt med moms i lantbruksverksamheter?
– De momsfrågor som uppkommer spänner över nästan alla regler i momslagen. Lantbruk bedrivs med utgångspunkt från en fastighet, varför frågor som är just fastighetsrelaterade är vanliga.
Den verksamhet som bedrivs på fastigheten är i sig normalt en momspliktig verksamhet med frågor om löpande momshantering och avdragsrätt som finns i alla verksamheter. Det finns även möjlighet att erhålla olika former av EU-stöd i lantbruk, så det är inte ovanligt att frågor kopplade till momshanteringen av detta kommer upp. Lantbruket finns på en internationell marknad så frågor som berör moms i internationella transaktioner av varor och tjänster blir allt vanligare.
Vad är viktigt att tänka på när det gäller fastighetsrelaterade frågor?
– Utgångspunkten när det gäller fastigheter är att överlåtelser och upplåtelser av dessa är momsfria. Men det finns flera situationer som är särskilt förekommande i lantbruksverksamheter där upplåtelse av fastighet är just skattepliktiga.
Räcker det att inneha en lantbruksfastighet för att momspliktig verksamhet ska bedrivas?
– Inkomstskatterättsligt är innehav av en lantbruksfastighet näringsverksamhet genom själva innehavet. Men detta gäller inte för momsen. Det är inte tillräckligt att inneha en fastighet för att så kallad ekonomisk verksamhet i momslagens mening ska bedrivas utan det krävs att fastigheten faktiskt nyttjas med syftet att företa transaktioner och löpande vinna intäkter.
Vilka momsavdrag är tillåtna vid inköp till ekonomibyggnader?
– Ekonomibyggnader på lantbruksfastighet hör till näringsfastigheten och alla kostnader för ny-, till- och ombyggnad samt reparationer på dessa är avdragsgilla inkomstskatterättsligt. Men detta gäller inte automatiskt när avdragsrätten för moms ska bedömas. Används en ekonomibyggnad för privat bruk, till exempel för att ha en privat häst i, har man inte rätt till momsavdrag för den del av byggnaden som används privat. Hur stor avdragsrätt som finns i sådana fall kan vara en svår bedömning men frågan är alltid aktuell vid uppförande av stall och ridhus som privata hästar ska nyttja eller vid byggnation av maskinhall som även ska användas som garage för den privata bilen.
Bed & Breakfast-verksamhet är populärt. Vad gäller angående momsen?
– Vid Bed & Breakfast-verksamhet uppkommer frågor om uthyrningen är momspliktig samt om det finns rätt till momsavdrag för momsen på kostnader för till exempel renovering av det rum eller hus som ska hyras ut. Eftersom en bostad är inblandad, och det alltid är avdragsförbud för inköp till en stadigvarande bostad, kan det i många fall vara så att själva uthyrningen är momspliktig utan att det finns avdragsrätt för momsen.
Vad gäller vid tjänster som klassas som byggtjänster?
– Många lantbrukare utför tjänster som är klassificerade som så kallade byggtjänster. Ett exempel är när lantbrukaren säljer olika former av mark- och grundarbeten. Då ska den som säljer en byggtjänst till lantbrukaren, till exempel snickeriarbeten på lantbrukarens ekonomibyggnad, tillämpa så kallad omvänd byggmoms när lantbrukaren faktureras.
Hur ska momsen hanteras vid köp av inventarier, till exempel en snöskoter?
– Jag får ofta frågor om hur momsen vid inköp av inventarier ska hanteras, exempelvis en snöskoter eller en fyrhjuling. I dessa fall finns möjlighet att antingen göra avdrag för all moms med uttagsbeskattning för eventuellt privat nyttjande eller att endast göra avdrag med så stor del av momsen som bedöms motsvara användningen i den momspliktiga verksamheten.
Vad gäller för moms vid överlåtelse av lansbruksverksamhet?
– I samband med att lantbruksverksamhet överlåts uppkommer nästan alltid frågan om överlåtelsen är en momsfri verksamhetsöverlåtelse eller en momspliktig inventarieförsäljning. Gör man fel kan det bli mycket kostsamt, eftersom en utebliven betalning av utgående moms eller ett felaktigt avdrag för ingående moms leder till att momsen måste justeras samt att skattetillägg tas ut. I sådana fall gäller det alltså att verkligen förvissa sig om att den bedömning man gjort är korrekt.
Intresset för solcellsanläggningar ökar. Men hur hanteras de skatterättsligt?
– Här måste man se upp. Det gäller att ha klart för sig att avdragsrätten för momsen på den inköpta anläggningen påverkas av var på fastigheten anläggningen placeras och hur den sedan nyttjas.
Pernilla Halling
Denna text publiceras i samarbete med tidningen Resultat